Websharper

Javascript zonder Javascript met Websharper

​Javascript heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt sinds HTML5 en de populariteit van Apps. Maar veel developers hebben er nooit echt van gehouden. Het blijft een script-taal, je kunt op veels te late momenten nog defecten vinden en er zijn zo’n 18 populaire Javascript frameworks die je niet allemaal kunt leren of toepassen.

Websharper is een F# tool, waarmee je zowel je Server als je User Interface kunt ontwikkelen in F#. Aan de client kant wordt de F# code vertaald naar Javascript en HTML. Op die manier hoef je nooit meer in Javascript te programmeren.

De voordelen van Websharper

Websharper heeft dan ook aanzienlijke voordelen. Je hebt alle voordelen die de programmeertaal F# toch al heeft. Je gebruikt voor client en server dezelfde programmeertaal. Je hebt een compiler voordeel, want de client code wordt eerst gecompileerd voordat het naar Javascript wordt vertaald. Je hoeft geen frameworks meer te leren, want de fabrikant (IntelliFactory) maakt hiervoor wel een plugin. Ook worden allerlei oninteressante details verborgen; bijvoorbeeld een call vanaf de client naar de server verloopt via jQuery, maar als ontwikkelaar zie je daar niets van.

Met Websharper krijg je je software-ontwikkeling ook meer onder controle. Development wordt niet meer geplaagd met allerhande kleine probleempjes die ondanks vele inspanningen toch steeds optreden. Je kunt daarom de lat hoger leggen en ambitieuzere clients ontwikkelen. Voor de meer complexe User Interfaces is scripting een dure hobby, terwijl je met gecompileerde code juist de code en kosten onder controle houdt.

Websharper is beschikbaar voor Visual Studio en Xamarin. Kijk hier voor meer informatie over Websharper.

Door: Frank Joppe