DevOpsVSTS is niet bereikbaar! Wat nu?

VSTS is niet bereikbaar! Wat nu?

Wie gebruik maakt van Visual Studio Team Services (VSTS) komt er vroeg of laat achter dat VSTS niet altijd beschikbaar is. Opeens is de website traag of reageert helemaal niet meer. Wat is er aan de hand? Want je was net zo lekker bezig met die coole nieuwe feature. Je gaat zoeken of het misschien aan de netwerkconnectie ligt of dat de internetverbinding van het kantoor eruit ligt. Allemaal heel vervelend want je wil door!

Diagnose

Om er snel achter te komen of het aan VSTS ligt zijn er een aantal mogelijkheden om dit te checken.
Als eerste kan je de supportpagina van VSTS raadplegen. Hierop is de status van Visual Studio Team Services te zien.
VSTS Support pagina
Hier kan bijvoorbeeld de volgende tekst staan: Performance Degradation in West Europe
Dit betekent uiteraard dat de service VSTS in west Europa minder snel reageert. Als je in een andere regio zit hoef je er dus geen last van te hebben.

Via deze pagina kan je ook doorklikken naar het serviceblog van VSTS. Daar kun je alle mededelingen vinden over de service van VSTS. En ook gelijk zien of er voor de betreffende regio problemen zijn. Gelukkig worden de meeste problemen door Microsoft snel verholpen.
VSTS Meldingen

Wat doet Microsoft eraan?

Natuurlijk doet Microsoft zijn uiterste best om de service weer beschikbaar te krijgen. Om uit te leggen wat er aan de hand was publiceert Microsoft regelmatig een zo genoemde Postmortem op de Serviceblog van VSTS. Bijvoorbeeld over de verstoring van 7 februari: Postmortem: Performance Issues and failures in VSTS West Europe – 7 February 2018.  Hierin wordt uitgelegd wat de impact was, wat er aan de hand was en wat ze verder nog gaan doen om dit te voorkomen.

Hoe kan ik wel doorwerken?

Maar wat kan je nog meer doen om de verstoring zo veel mogelijk op te vangen? Als je als version control systeem TFVC gebruikt, kun je nog wel code wijzigen maar niet inchecken. Het is tenslotte een gecentraliseerd versiebeheer systeem.
Een mogelijkheid is om over te stappen naar Git. Git is een Distributed Version Control systeem. Dat betekent dat de gehele repository inclusief commit geschiedenis lokaal bij de ontwikkelaar aanwezig is. En dit maakt het mogelijk om zonder connectie met VSTS gewoon door te werken. Als ontwikkelaar kan het werk dus relatief onverstoord doorgaan. Je kan zelfs work items koppelen door in de commit message een # toe te voegen, gevolgd door het work item id, bijvoorbeeld #192.

Voor anderen (niet-ontwikkelaars), wordt het lastig om offline te werken. Als je in een Scrum team zit is het een mogelijkheid om de huidige sprint in papieren vorm op een scrumbord te hebben. De VSTS extension “Print Cards - pickup from ALM deprecation” maakt het, door gebruik te maken van QR-codes, mogelijk om op een later tijdstip het papieren scrumbord te synchroniseren met VSTS.

Als de verstoring in VSTS heel lang duurt kun je altijd nog kijken of je aanspraak maakt op de SLA voor VSTS. Deze is voor de verschillende services (VSTS, Build Service, Load Testing Service, Build & Deployment Service) 99,9% voor betalende gebruikers.

Conclusie

Al met al kunnen we wel stellen dat het wegvallen van VSTS heel vervelend is maar dat, met de keuze voor Git en een papieren scrumbord op basis van geprinte work items, het werk redelijk onverstoord door kan gaan. De vraag of een papieren scrumbord wel zo handig is, moet elk team zelf bepalen.

Mark van den Berg, Senior DevOps Consultant