Scrum proces

Scrum voor complexe projecten

​Software ontwikkelen is een complex proces. De klant geeft zo veel mogelijk informatie over wat gevraagd wordt, maar komt gedurende het software ontwikkelproces tot nieuwe inzichten. De ontwikkelaar denkt te begrijpen wat de klant wil, maar maakt soms toch verkeerde aannames. In het verleden werd deze problemen zoveel mogelijk ondervangen door eerst zeer uitgebreid alles te beschrijven. Vervolgens ging de software leverancier op basis van deze beschrijving het systeem bouwen en kwam maanden later met het product. Probleem was en blijft echter dat het bijna onmogelijk is om vooraf alles tot in detail te beschrijven. Daarbij is het de vraag of alles wat je beschrijft uiteindelijk echt nodig is. Wij zijn van mening dat je het (software) product moet laten groeien door in kortere periodes gezamenlijk steeds een betere versie te maken (en te gebruiken). Agile software ontwikkeling is een aanpak waarbij in korte sprints werkende software wordt opgeleverd. Delta-N maakt gebruik van Scrum, een raamwerk voor ‘agile’ software ontwikkeling.

Scrum

Scrum is een aanpak die door steeds meer organisaties wordt toegepast. Het Scrum framework werkt goed voor complexe en innovatieve projecten, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Oorspronkelijk is het Scrum Framework opgesteld voor software development. Ons als ontwikkelaars is deze aanpak dan ook op het lijf geschreven. We passen scrum toe bij alle development-projecten, maar we begeleiden ook andere organisaties bij de implementatie en verbetering van Scrum en verzorgen trainingen. Roderick Schoon is als hoofd development bij Delta-N is overtuigd van de kracht van Scrum. Hieronder gaat hij in op de redenen om Scrum als aanpak te blijven hanteren en er in te blijven investeren.

Transparantie, Inspectie en Adoptie

Wij zijn van mening dat de professional, het ontwikkelteam, een bedrijf en ook software via een natuurlijke verandering groeit in waarde. Om deze groei in waarde te realiseren zijn de 3 kernwaarden van belang, transparantie, inspectie en adoptie. “Transparantie” zorgt voor een open communicatie, door openheid kan “Inspectie” en met een wil om “aan te passen (adoptie)” kan men groeien. Wij vinden deze kernwaarde ook van belang bij de ontwikkeling van software en het proces om tot het gewenste resultaat te komen.

Iteratief proces

Een belangrijk kenmerk van Scrum is dat er in korte overzichtelijke periodes (sprints) functionaliteit wordt opgeleverd. Waarbij het uiteindelijke doel altijd in beeld blijft. Het kort cyclisch werken, zorgt ervoor dat u als klant altijd goed op de hoogte bent van de voortgang. Indien nodig, kunt u dan ook tijdig bijsturen. Ook voor de ontwikkelaar is het prettig om in een vroeg stadium te kunnen toetsen of wat er wordt gebouwd voldoet aan de verwachtingen van de klant. Dus of het “werkt voor de klant” (functioneel, operationeel, technisch, etc). Bijkomend voordeel is dat er meerdere momenten in tijd zijn om bij te sturen, voor zowel de klant als het ontwikkelteam. Het proces is simpel en gericht op output.
Wij hebben in de afgelopen 15 jaar verschillende ontwikkelmethodieken voorbij zien komen en toegepast. Met de komst van Agile en in het bijzonder Scrum hebben we de “naam” gevonden wat bij onze aanpak en visie op software ontwikkeling past.
www.scrum.org

Roderick Schoon, Hoofd software development