HoloLens 360

Onze ervaringen met de HoloLens

Sinds enige tijd zijn wij bij Delta-N de trotse eigenaar van een HoloLens. Maar wat is een HoloLens nu eigenlijk en wat kun je er mee? Vragen waar wij in dit artikel op ingaan. Om alvast een indruk te geven van de geweldige mogelijkheden van de HoloLens, eerst een op ons kantoor opgenomen filmpje.

 

Wat is een HoloLens?

Om te begrijpen wat een HoloLens is, kunnen we niet om termen als Virtual Reality en Mixed Reality heen.  Virtual Reality is een toepassing die nu al breed beschikbaar is voor consumenten. Je kunt het eenvoudig ervaren door een opzetstuk voor je telefoon te gebruiken. In Virtual Reality ben je helemaal afgesloten van de buitenwereld en leef je in een virtuele realiteit. Niets wat om je heen is, is echt. Dat maakt het erg intens en bijzonder. De praktische toepassingen zijn vooral games, video’s en in een enkel geval voor trainingsdoeleinden.

De HoloLens is primair een device voor Mixed Reality. Hierin wordt je niet afgesloten van de buitenwereld, maar wordt de Virtuele Realiteit van jouw applicatie onderdeel van jouw echte omgeving. Zo kun je een app als een virtueel en interactief schilderij aan de muur hangen en kun een 3D model midden op de vergadertafel plaatsen. Het is daarbij echt bijzonder om te ervaren hoe goed dit werkt. Het maakt niet uit hoe je zelf door de ruimte beweegt, maar die virtuele elementen blijven altijd op dezelfde plek in jouw omgeving als waar jij ze geplaatst hebt. Zo kun naar objecten toe en er omheen lopen om het vanuit verschillende hoeken te bekijken.

3D-model met HoloLens 

Wat kun je met een HoloLens?

De HoloLens is zo nieuw dat veel praktische toepassingen nog onontdekt zijn. Natuurlijk is het bijzonder om games als Minecraft te spelen met de HoloLens, maar juist voor zakelijke toepassingen is er nog veel te ontdekken.

Enkele voorbeelden die snel naar boven komen:
• Werken met 3D objecten
De HoloLens geeft een perfecte weergave van de realiteit in alle drie dimensies.
• Training en educatie
De HoloLens geeft je de mogelijkheid om in een gemixte realiteit diepte en omgeving te ervaren. Dat maakt het begrijpen van het menselijk lichaam of de werking van een motor nog nooit zo eenvoudig.
• Het aanpassen van je realiteit
Hoe zou het zijn om in een bepaalde ruimte een object te plaatsen. Is het niet te groot of te klein? Of wat zit er in een muur. HoloLens geeft je de mogelijkheid om door een muur heen te kijken.

 

Hierboven een korte video met een 3D model van het Delta-N kantoor. Eenvoudig gecreerd door een bestaand 3D CAD bestand in te lezen.

De toepassingen van de HoloLens worden alleen beperkt door de creativiteit van de gebruiker.

de werking van een motor inzichtelijk met de HoloLens 

Apps voor de HoloLens ontwikkelen

Voor developers is de HoloLens een toegankelijk device. Het draait namelijk ‘gewoon’ op Windows 10. Dat maakt dat je elke app die je voor het Universal Windows Platform maakt, ook op de HoloLens kunt gebruiken. Daarnaast heeft Microsoft een uitgebreide SDK beschikbaar en kun je voor 3D ontwikkelen met behulp van een externe applicatie.
Lees hier meer over 3D ontwikkelen voor Virtual en Augmented Reality.

Onze ervaring met de HoloLens

De HoloLens in de praktijk ervaren is erg bijzonder. De hologrammen zijn soms levensecht en in enkele ervaringen val je van de ene verbazing in de andere. Ook de eenvoud waarmee je de HoloLens kunt bedienen is ongeëvenaard. Binnen enkele minuten kun je de HoloLens bedienen en plaats je objecten in je omgeving.

De interactie met je omgeving is ook een aspect wat de HoloLens uniek maakt. Een app aan een muur, zit ook echt aan de muur. Ook als de muur schuin loopt. Apps blijven ook precies op de plek waar je ze achterlaat in jouw omgeving.

Het device, de software en het gebruiksgemak geven zeer sterk het gevoel dat het product af is en klaar voor gebruik. Het maken van toepassingen en apps is nog het enige wat een grote adoptie in de weg staat.

Uw ideeën voor de HoloLens

Hebt u zelf ideeën voor zinvolle of interessante toepassingen van de HoloLens? Bijvoorbeeld voor specifieke toepassingen binnen uw bedrijfstak. Laat het ons weten via het contactformulier of op 085 - 487 52 00. Wij brainstormen graag met u over de mogelijkheden!

HoloLens 360 

Martijn Eikelenboom, Consultant