Een gebruikersinterface ontwikkelen

Responsive WebdesignZolang computers door mensen bediend worden en de technische mogelijkheden voor het aansturen van computers verder ontwikkelen, zullen gebruikersinterfaces ook mee innoveren. De gebruikerservaring maakt tegenwoordig het verschil of jouw product of die van de concurrent wordt gebruikt. Er zijn een aantal trends bij de ontwikkeling van de user interface op te merken.

Trends in gebruikersinterfaces

De opbouw van de gebruikersinterface verschuift van de server naar de client. Steeds meer wordt de kracht van de browser gebruikt om een snelle en geruisloze ervaring te bieden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van geavanceerdere en uitontwikkelde frameworks zoals HTML5, Angular.js, Bootstrap etc. Deze frameworks maken het makkelijker om een responsive design te creëren. Dat is plezierig voor een gebruiker op een telefoon met een klein scherm en gebruikers op tablets met een groter scherm. Pagina's schalen mee en passen zich aan aan het device waarop zij getoond moeten worden, zonder dat er afzonderlijke applicaties gefaciliteerd hoeven worden.

Multi platform

Dan is er de discussie: native app of web app? Of misschien wel een combinatie van de twee. Door de komst van krachtigere tools, zoals Xamarin, is het mogelijk om met één codebase native phone app’s voor meerdere platformen te ontwikkelen. Dat was voorheen niet mogelijk en dit maakte dat de ontwikkeling van een native app voor een product een duurdere aangelegenheid was. Ook de komst van Visual Studio 2015 en Windows 10 zal bijdragen aan de populariteit van het ontwikkelen van native app’s. Build once, run everywhere.

Mobile Friendly

De bekende zoekengines zijn in sommige gevallen ook gebruikers van je (web)applicatie. De vindbaarheid is dan van belang, denk aan publieke websites en webshops. De zoekmachines stellen steeds hogere eisen aan de site. Hoe beter je site scoort, hoe hoger jouw site in de zoekresultaten staat. Google toetst onder andere op unieke content, fouten op pagina’s. Maar sind april van dit jaar wordt meegewogen of de website “Mobile friendly” is.  Heb je geen aparte mobiele site en maak je geen gebruik van  een responsive design userinterface, gaat dat bezoekers kosten.

De ideale gebruikersinterface

De genoemde ontwikkelingen stellen hogere eisen aan de ontwikkelaar. Deze zal nog meer rekening moeten houden met de verschillende mogelijkheden van- en verscheidenheid aan devices, response snelheid, vindbaarheid, geld, ontwikkel- en doorlooptijd. Het scala aan beschikbare controls is uitgebreid en de bediening ervan kan verschillen per device. Uiteindelijk heeft de gebruiker een doel dat hij met de applicatie wilt bereiken. Het ontwikkelen van de meest ideale gebruikersinterface hiervoor kan alleen in goede samenwerking van de ontwikkelaar(s) met de product owner en (een representatieve selectie van) de eindgebruikers.