Het Speeldek

Digitalisering Speeldek dagopvang

Bij Delta-N voelen we ons betrokken bij het Ronald McDonald Kinderfonds en met name Huis Sophia in Rotterdam. Een goed doel dat we regelmatig proberen te steunen via verschillende acties, zoals via deelname aan de Homeride. Toen bleek dat er bij Speeldek, de dagopvang  voor broertjes en zusjes van zieke kinderen, dringende behoefte was aan digitalisering en automatisering hebben we onze kennis van software development ingezet om hierbij te helpen. Dankzij de ontwikkelde Speeldek Applicatie is er minder tijd nodig voor administratie, tijd die aan de kinderen besteed kan worden. Hieronder vertellen de betrokken ontwikkelaars meer over het project.

Speeldek Applicatie

Sinds midden-januari zijn we met een tweetal ontwikkelaars begonnen aan het project voor het Ronald McDonald Huis Sophia te Rotterdam. De opdracht betreft het Speeldek. Het Speeldek biedt dagopvang aan broertjes en zusjes van zieke kinderen die opgenomen zijn of behandeld worden in het Erasmus MC-Sophia. Zij kunnen daar fijn spelen zodat de ouders met een gerust hart bij hun zieke kind kunnen zijn. De begeleiding en verzorging is in handen van vrijwilligers met ondersteuning van het management van het Ronald McDonald Huis.

Tijdens het eerste gesprek met de betrokkenen kwamen wij erachter dat digitalisering echt essentieel was voor het Speeldek. Veel werk was alleen nog op papier. Met behulp van 3 multomappen en 2 markeerstiften kon de dagelijkse administratie worden bijgehouden. Het was aan Delta-N om een applicatie te ontwikkelen die hier een eind aan maakt zonder functionaliteit te kort te komen.  Daarnaast moest de applicatie zeer gebruiksvriendelijk zijn voor de minder-technische vrijwilligers.

Hoofdonderdelen Speeldek applicatie:

 De registratie van de gegevens van het kind.
Hierbij moet niet alleen worden gedacht aan de NAW-gegevens van het kind, maar ook contactgegevens van de ouders. Daarnaast is het voor de vrijwilligers van het Speeldek ook van belang om informatie in te winnen over de zieke broertjes of zusjes die zich op dat moment in het ziekenhuis bevinden.

• Een overzicht van alle kinderen die op dit moment aanwezig zijn op het Speeldek.
Door middel van deze functionaliteit kunnen de multomappen volledig worden vervangen. Wanneer er een kind komt spelen op het Speeldek kan deze op een zeer eenvoudige manier worden aangemeld. Alle aanwezige kinderen kunnen duidelijk worden weergegeven op één pagina en worden gefilterd op verschillende attributen zoals: “mag dit kind buitenspelen?” of “heeft dit kind waterpokken gehad?”. Door middel van onze mobile-first aanpak is de applicatie op alle apparaten te gebruiken die beschikken over een moderne browser. Hierdoor kunnen de vrijwilligers van af elke plek op hun iPad de administratie bijhouden of snel gegevens van een kind erbij halen.

• Een rapportagesysteem die rapporten genereert op basis van bezoeken van kinderen.
Omdat het huis gefinancierd wordt door een stichting, moet het huis soms hun resultaten delen. Door middel van onze rapportagetool kunnen meerdere rapporten worden geproduceerd die een antwoord bieden op deze vraag. Deze rapporten zijn bijvoorbeeld: Aantal bezoeken gemiddeld per maand, aantal bezoeken door pietje in de maand oktober of zelfs de hoeveelheid bezoeken per afdeling waar de zieke broertjes en zusjes verblijven.

• Een planningsysteem die het mogelijk maakt een plek op het Speeldek te reserveren.
Het komt regelmatig voor dat de ouders al van tevoren weten wanneer ze hun kinderen naar het Speeldek komen brengen. De vrijwilligers kunnen door middel van onze applicatie een afspraak in de toekomst toevoegen. Hierdoor krijgen de vrijwilligers per dag een duidelijk overzicht wie ze die dag kunnen verwachten.

Meer tijd voor de kinderen

Tijdens het presenteren van de demoversie kregen wij een zeer positieve feedback terug. Een van de voornaamste doelen om de applicatie voor elke persoon beschikbaar te maken, ongeacht zijn of haar technische kennis, is meer dan gelukt. Wij hopen binnen een paar weken de andere hoofddoelen af te ronden en de eerste release te kunnen overhandigen aan het Ronald McDonald Huis. Daarnaast hopen wij dat we het proces een enorm stuk hebben vereenvoudigd zodat de vrijwilligers zich meer kunnen richten op hetgeen wat echt belangrijk is: de kinderen.

Door Jolly Ann Varshney en Giovanni Paul, Ontwikkelaars bij Delta-n

Hieronder een aantal screenshots van de applicatie in de huidige staat: 

Speeldek applicatie 

 Weergave van aanwezigheidsscherm op desktop
 Speeldek applicatie

Weergave van aanwezigheidsscherm op tablet

Speeldek applicatie 

Schermafbeelding weergave op tablet

Speeldek applicatie 

Schermafbeelding van desktop-weergave