SDN Magazine DocumentDB Database as a Service

Database as a Service

​19 maart 2015 - Enige tijd geleden heeft Microsoft DocumentDB geïntroduceerd als nieuwe 'database as a  service'. DocumentDB, is een toevoeging op het bestaande aanbod data services dat Microsoft Azure biedt. Wat is het bestaansrecht van DocumentDB, wat is het precies en waarom is het interessant? Edward Bakker, Software Architect en Microsoft Azure MVP, ligt het toe in een artikel dat hij schreef voor SDN magazine.

​Azure DocumentDB - De Nieuwe ‘Database as a Service’

Veel moderne applicaties maken gebruik van exponentieel groeiende hoeveelheden aan data. Daarnaast wordt de applicatie logica veelal beschikbaar gesteld via verschillende cliënt applicaties. Ook is het tegenwoordig een trend om applicaties iteratief te ontwikkelen, waardoor de functionaliteit gedurende de looptijd sterk wisselt. Deze eigenschappen hebben tot gevolg dat het steeds lastiger wordt om vooraf het volledige datamodel van de applicatie te bepalen. Om snel in te kunnen spelen op veranderende omstandigheden moet het model ad-hoc aangepast kunnen worden en hebben we rijke query mogelijkheden nodig. Houden we er dan ook nog rekening mee dat applicaties tegenwoordig altijd beschikbaar moeten zijn dan wordt al snel duidelijk dat down-time ten behoeve van het doorvoeren an een database wijziging eigenlijk geen optie meer is!

Dit artikel biedt een eerste blik op de mogelijkheden die DocumentDB te bieden heeft. DocumentDB combineert de voordelen van een relationele database met de voordelen van NoSQL, document georiënteerde databases. Het biedt een ‘Database as a Service’ met een voorspelbare en configureerbare performance en schaalbaarheid.
Het feit dat DocumentDB geen vooraf gedefinieerd database schema vereist, maakt DocumentDB zeer geschikt voor moderne applicatie ontwikkeling waarbij flexibiliteit en iteratief ontwikkelen een eis is.

Hieronder kunt u het volledige artikel downloaden. Neem voor meer informatie over Document DB of andere mogelijkheden van Microsoft Azure contact met ons op via 085 - 487 52 00.

Kijk op de Microsoft website voor de meest recente informatie: CosmosDB.

Database_as_a_Service.pdf