Azure App Service: één omgeving voor web en mobile apps!

​Het Microsoft Azure platform biedt al sinds lange tijd de mogelijkheid om Websites te hosten. Tot enige maanden geleden was het met behulp van ‘Azure Websites’ mogelijk om in paar klikken een omgeving op te zetten waarbinnen we onze website en/of API beschikbaar konden stellen aan de buitenwereld. Hadden we dan ook nog een backend nodig voor een mobile App dan gebruikten we daarvoor Azure Mobile Services om dit in te regelen. Dit betekende twee omgevingen die we moesten beheren en waarvoor we apart moesten betalen!

Azure App Service

Azure App Service is een nieuwe dienst die één geïntegreerde omgeving biedt voor het ontwikkelen en beschikbaar stellen van geavanceerde Web en Mobile toepassingen. Zoals we in de figuur hieronder kunnen zien, integreert App Service een viertal diensten.

Azure App Services 

Web Apps

Web Apps is de nieuwe naam voor Azure Websites en biedt dezelfde functionaliteit als Azure Websites. Bestaande Azure Websites zijn 100 % compatible met Web Apps en worden sinds enige tijd in de Azure Portal dan ook onder de noemer ‘Web Apps’ getoond.

Mobile Apps

Met Mobile Apps bieden we een backend voor Mobiele toepassingen die we ontwikkelen met bijvoorbeeld Cordova of Xamarin. Mobile Apps, op dit moment nog in preview, bestaat naast de al langer beschikbare Azure Mobile Services dienst. Bestaande Azure Mobile Services code is volledig herbruikbaar in Mobile Apps. Migratie van Azure Mobile Services naar Mobile Apps is daarom ook eenvoudig. Toepassingen die we bouwen met Mobile Apps worden gehost als Web App, dit betekent dat we volledige controle hebben over de manier waarop onze code beschikbaar wordt gesteld. Dit in tegenstelling tot Azure Mobile Services waarbij we minder controle hadden. Daarnaast zorgt dit ervoor dat we binnen Mobile Apps nu ook ondersteuning hebben voor Traffic Manager en Deployment Slots.

API Apps

API Apps zijn bedoeld voor het beschikbaar stellen van RESTful API’s. Met behulp van standaard connectors wordt het eenvoudig om te integreren met bestaande SaaS toepassingen zoals Office 365, SalesForce of Dropbox. Met de API Apps SDK kunnen we code te genereren (C#, Java en Javascript) op basis waarvan gebruikers van de API heel eenvoudig kunnen integreren met de API.

Logic Apps

Logic Apps is een nieuwe dienst die we kunnen gebruiken om workflows te hosten in Azure. Met behulp van de beschikbare connectors wordt het eenvoudig om binnen de workflow data te gebruiken uit bijvoorbeeld een (on premise) SQL database of Dynamics CRM. Workflows gemaakt in Logic Apps kunnen gebruik maken van de business logica die we beschikbaar stellen in API Apps.

Samenvattend

Azure App Service biedt een geïntegreerde omgeving voor het ontwikkelen en beschikbaar stellen van Web en Mobiele toepassingen. Hierdoor wordt de (beveiligde) integratie de verschillende onderdelen eenvoudiger. Daarnaast biedt het een gestroomlijnde ontwikkelervaring en kunnen er kosten bespaard worden doordat er Azure resources gedeeld kunnen worden.

Wilt u meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 085-487 52 00.