Apple Watch … Less is more

Apple WatchSinds begin 1987 zit ik al in de IT en het is nog steeds boeiend. Ik durf wel te zeggen dat het vak steeds boeiender wordt.
Ik kan me het moment nog voor de geest halen dat ik voor het eerst met de muis een klik event heb geprogrammeerd. Dat was een gevoel van YES!. Nu denk je waarschijnlijk : is dat alles? ... maar toen was het revolutionair. Het was in de tijd van de overgang van het programmeren op Unix systemen met zwarte beeld schermen en groene letters naar het programmeren van een client server systemen.

Dat gevoel van YES had ik weer toen ik voor het eerst een App voor de Apple Watch heb ontwikkeld.

Apple en Microsoft

Als Apple Fanboy ben ik misschien een vreemde eend in de bijt bij een bedrijf wat is gespecialiceerd in Microsoft technieken. Maar waarom zou je niet gewoon om je heen kijken: ‘Get the best of both worlds’. Gelukkig staan ze hier bij Delta N gewoon open voor.

In het kader van kennisdeling geef ik binnenkort bij Delta N een presentatie over mijn avonturen met de Apple Watch.

Kennisdeling bij Delta N staat centraal en het is wel mooi om te zien dat we daar ook de vruchten van plukken. Zo hebben wij in het verleden kennis en innovatie sessies gehouden over Xamarin. Met als resultaat een nieuwe en vette Timesheet app waarmee we bij Delta-N onze uren schrijven.  Een mooie showcase waar een heleboel mooie technieken zijn gebruikt zoals Xamarin, Azure, Dynamics Nav.Timesheet App iPhone
Met Xamarin kan je met C# vanuit 1 codebase native iOS, Android en Windows apps maken. De Delta-N timesheet app is ook gewoon beschikbaar in de App Store en Google PlayStore.

Download in de App Store 

Apps voor de Apple Watch

Wat zou het mooi zijn als we deze App nog zouden uitbreiden voor de Apple Watch.

Maar ja, wat zou je dan voor de timesheet op je Apple Watch moeten zetten. Dit is misschien nog wel de moeilijkste stap van het maken van een App voor de Apple Watch. “Less is more” is hier nog belangrijker dan bij het maken van een App voor je telefoon.

Dit deed me denken aan mijn eerste stappen op Windows Mobile. Toen had je ook de neiging om de hele applicatie op je telefoon te zetten. Je vergat gewoon dat niet alles gaat passen op zo’n klein scherm. De eerste Windows Mobile evangelisten vertelden toen dat het programmeren voor een telefoon heel anders werkt dan het programmeren voor een gewone PC. In die tijd haalde je niet zo vaak je telefoon uit je broekzak en zat je niet zo lang met het scherm te staren. Nu is dat inmiddels al weer achterhaald. Hoe vaak zie je geen fietsers die al fiestend zitten te “App-en” of zit je op een verjaardagsfeestje waar iedereen op zijn mobiel bezig is.

Momenteel is het nog zo dat je met je App ervoor zorgen dat de interactie met je Apple Watch maximaal een 10 seconden duurt. Dit is allemaal beschreven in de Human Interface Guidlines van Apple. (https://developer.apple.com/watch/human-interface-guidelines/

Op zich is het ook wel logisch want het kijken op je pols heeft een wat onnatuurlijke houding. Bovendien moet je zuinig omgaan met de batterijduur van de Apple Watch. De Watch geeft namelijk pas beeld wanneer je met je pols draait. De rest van de tijd heb je gewoon een zwart scherm.
Misschien gaat dit in de toekomst ook voor de Apple Watch veranderen.

De kunst van het weglaten

Dit betekent dat je zo min mogelijk gegevens op je Apple Watch moet tonen. Je hebt immers een nog kleiner scherm dan je telefoon en je gebruiker moet in één keer alle informatie tot zich genomen kunnen hebben: Less is more.
De kunst van het weglaten is misschien ook wel het moeilijkste van het maken van een App voor de Apple Watch.

Ik heb bijvoorbeeld een app gemaakt voor het doen van rittenregistratie, de RitMeister. Met deze app wilde ik heel snel en eenvoudig mijn ritten registreren. Als ik in de auto stap wil ik alleen op START drukken en als ik op mijn bestemming aankom wil ik alleen op STOP drukken. De app moet dan automatisch het adres en de afstand registreren.
Dit is allemaal gelukt en de app staat inmiddels een paar jaar in de App Store. Toen kwam de Apple Watch en wilde ik mijn app ook voor de Apple Watch uitbreiden.
Ook toen zat ik met de vraag … wat moet er nu op mijn Watch komen? Wat wil ik zien op mijn Apple Watch.

Ineens ging er bij mij een lampje branden:
1) Als ik met de auto naar de garage vroegen ze bij de balie altijd naar mijn kenteken en mijn kilometerstand. Ik moest dan altijd weer terug naar mijn auto om deze gegevens op te zoeken.
2) Bij het tanken moet ik bij het betalen met mijn tankpas ook mijn kilometerstand invullen.
3) Als ik bij de klant zit wil ik op de einde van de dag ook nog wel eens vergeten hoe laat ik was begonnen en of ik al mijn 8 uurtjes had gemaakt.

Als ik aankom bij de garage of tankstation druk ik toch altijd op STOP. Wat zou het mooi zijn als de RitMeister app deze gegevens gelijk naar mijn Apple Watch stuurt. Ik hoef bij de balie alleen nog maar op mijn horloge te kijken.
Op het einde van de dag zie ik op mijn Apple Watch ook gelijk hoe lang ik bij de klant zit.

En zo geschiede het ….

 Apple Watch Apple Watch

Op het kleine scherm van de Watch wordt alleen de laatste kilometerstand, het kenteken en een timer getoond. Wanneer je vanuit je ritregistratie app op je iPhone op Stop drukt wordt dit gelijk naar je Apple Watch gestuurd. Als je dan bij de balie van de garage of tankstation staat hoef je alleen op je horloge te kijken. Je ziet met één oogopslag wat je kilometerstand en kenteken is. De RitMeister App is gewoon beschikbaar in de App Store.

App Store 

De techniek om voor onze Delta N timesheet app een Apple Watch te maken is niet de grootste uitdaging. Ook dit is namelijk met Xamarin goed mogelijk.
De kunst van het weglaten is juist het moeilijkst: LESS IS MORE. 

Nico Jansen, ontwikkelaar