Azure App Service

Azure App Service - Mobile Apps

Onlangs is tijdens Connect(); // 2015 aangekondigd dat App Service Mobile Apps de 'General Availability' status heeft gekregen. Wat is het, wat kun je er mee en waarom zou je het gebruiken?

Wat is Azure App Service Mobile Apps?

Mobile Apps is één van de 4 onderdelen van Azure App Service (naast Web Apps, API Apps en Logic Apps). Dit is de Clouddienst van Microsoft waarmee we backend ondersteuning kunnen ontwikkelen voor toepassingen die op mobiele apparaten draaien. Het biedt kant en klare oplossingen voor veel voorkomende functionaliteiten, o.m. authenticatie op basis van Active Directory, Google, Facebook en Twitter, datasynchronisatie voor offline gebruik, eenvoudig ontsluiten van je data d.m.v. REST API’s en pushmeldingen. Dit is op zich niets nieuws. Dit hadden we met Mobile Services ook al, maar omdat Mobile Apps onderdeel uitmaakt van Azure App Service, krijg je tal van extra mogelijkheden tot je beschikking:
• Automatisch schalen van je backend omgeving.
• Ondersteuning van IaaS mogelijkheden zoals Virtual Network en VPN, Rol gebaseerd toegang en back-ups. Keuze uit onderliggende virtual machine groottes als ook toegang tot Traffic Manager.
• Staging, back-up, roll-back mogelijkheden.
• Ondersteuning van meer talen. Naast .NET en Node.js, nu ook Java, PHP en Python.
• Deployment ondersteuning vanuit o.m. Visual Studio Team Services, Github en Bitbucket. Mogelijkheid voor Continuous Deployment scenario’s.

Wat kun je met Mobile Apps?

De toepassing op het mobiele apparaat maak je met de software kits voor de mobiele platformen zelf, of met Xamarin. Voor zowel iOS, Android als Windows zijn client SDK’s beschikbaar. Dit maakt het eenvoudig om je mobiele toepassingen te koppelen aan de Mobile Apps backend. Doordat Mobile Apps onderdeel is van het Azure App Service, kun je ook app functionaliteit uitbreiden met Web Apps, Logic Apps en API Apps.

Waarom Mobile App Service gebruiken?

Microsoft biedt met hun Mobile App Service een sterk platform om de backend van mobiele toepassingen te ontwikkelen. Door standaard integratie met verschillen SaaS-diensten (Office 365, CRM Online etc.) en robuuste IaaS ondersteuning geeft Mobile Apps de softwareontwikkelaar een trefzekere vliegende start. Daarbij is de ontwikkeling ervan goed te integreren in een software ontwikkelstraat. Voor het geavanceerde maatwerk biedt de overkoepelende Azure App Service mogelijkheden tot integratie met on-premise systemen, 3rd party API’s in de Cloud.

Erik Hoogendoorn, Microsoft Cloud Consultant